Onderhandelen graag, actie als het moet

Actievoeren loont. Het ACV hecht veel waarde aan het sociaal overleg, maar soms heeft het overleg een extra zetje nodig. Een vakbondsactie is dan op zijn plaats. 
Het ACV wil met zijn acties zijn eisen en voorstellen kracht bij zetten. 
Vaak gaat dit over de verbetering van loon- en arbeidsvoorwaarden van werknemers. In België, maar ook voor werknemers wereldwijd.

ACV in actie

16-11-28 Actie pensioenen
De regering lanceert een nieuwe besparingsmaatregel. Ditmaal in de pensioenen. Door de gelijkgestelde periodes af te bouwen ontvangen werknemers nog minder pensioen. En onze wettelijke pensioenen zijn al bij de laagste van Europa. Voer mee actie op 28 november om 11u op het plein aan het Egmontpaleis in Brussel. Download het pamflet.
Lees meer
ACV 161028 Transitiefestivaldag logo
Van duurzaam beleggen tot agro-ecologie, van circulair productontwerp tot politiek repaircafé: Maak je keuze uit het dagprogramma en ga mee op zoek naar de bouwstenen en het cement vanonze circulaire economie. Schrijf je in voor deze festivaldag die kadert binnen het Transitiefestival.
  Lees meer
  2 jaar Michel - manifestatie 29 september 2016
  Immers: hogere facturen, minder sociale bescherming en langer, harder en soepeler werken voor minder koopkracht. Enkel de grote vermogens en bedrijven krijgen cadeaus. Een beleid dat we ook terugvinden bij de Vlaamse regering Bourgeois.

  We willen een ander, beter, rechtvaardig, eerlijk en evenwichtig beleid. Het kan anders! Daarom organiseren de vakbonden een manifestatie op 29 september.
  Lees meer
  ACV 160920 TTIP Nationale betoging 20 september
  Steeds meer mensen engageren zich in het verzet tegen TTIP en CETA. Deze ondemocratische trans-Atlantische handelsverdragen zijn vooral voordelig voor de aandeelhouders van multinationals en economische machten. Maar zeer nadelig voor landbouwers, consumenten, arbeiders, gepensioneerden, vrouwen, jongeren, KMO's, de middenklasse, gezondheid en duurzame ontwikkeling. De kans is groot dat de Europese overheden CETA zullen goedkeuren op 22 september 2016. Stap mee op met de nationale betoging op 20 september in de Europese wijk, vanaf 17u (in Brussel).
  Lees meer
  ACV 160620 Dag van de schoonmaak banner
  Op 20 juni zet ACV Voeding en Diensten de meer dan 200.000 schoonmakers in het zonnetje die zich in ons land elke dag inzetten om alles proper te maken. Toon de schoonmakers die aan de slag zijn bij jou het werk - en misschien ook thuis - je waardering met een kleine attentie. Meer info en video's op de facebookpagina Dag van de Schoonmaak.
  Lees meer
  ACV 24 mei 2016 Manifestatie De maat is vol
  Wij zijn de voortdurende aanvallen van de regering en de werkgevers op de centen en de rechten van de werknemers meer dan beu! Onze alternatieven steunen op een rechtvaardig maatschappijmodel. Met rechtvaardige fiscaliteit. Met kwaliteitsvolle collectieve diensten. Met een stevige sociale bescherming. Met sociaal
  overleg en met vrije onderhandelingen.
  Lees meer
  ACV 160520 Petitie-actie Financiele transactie taks
  De deelname aan de invoering van de financiële transactietaks maakt deel uit van het regeerakkoord Michel I. Het is een samenwerking met 10 andere Europese landen. Zo'n taks zou België jaarlijks 1,65 miljard euro opleveren. Minister van Financiën Johan van Overtveldt probeert echter met alle mogelijke middelen de invoering van deze taks in België te verijdelen.Teken de petitieom hem en de eerste minister eraan te herinneren zich aan het regeerakkoord te houden. 
  Lees meer
  ACV 28 april Werelddag voor veilig en gezond werk
  28 april is de Werelddag voor veilig en gezond werk. Dit jaar staat deze dag volledig in het teken van alle werknemers die ziek werden als gevolg van een blootstelling aan kankerverwekkende en gevaarlijke stoffen. De cijfers zijn dramatisch want jaarlijks sterven er in Europa meer dan 100.000 werknemers door een beroepskanker. Een Europese harmonisatie van de grenswaarden dringt zich op.
  Lees meer
  ACV 160420 Manif de rek is eruit banner
  Op 13 april voerde het ACV op het Albertinaplein een eerste blitsactie voor het behoud van de 38 urenweek. Het ACV wil de druk voor het behoud van de 38 urenweek en voor werkbaar werk nog verder opvoeren. Daarom organiseert het ACV  een betoging op 20 april in Brussel.Op 20 april was al een betoging voorzien rond jongeren en werk. Deze actie wordt na de recente regeringsbeslissingen, uitgebreid met de strijd voor het behoud van de 38-uren week en voor echt werkbaar werk voor jong en oud, in de openbare en de privésector.
  Lees meer
  ACV 160420 Manif Toekomst is van ons
  Op woensdag 20 april manifesteren de jongeren voor jobs en sociale zekerheid. Het ACV organiseert dezemanifestatie voor de toekomst. Kwaliteitsvol werk en sociale bescherming voor iedereen vormen de belangrijkste thema's. Voor jongeren wordt het immers almaar moeilijker om een stabiele, kwaliteitsvolle job te vinden en te behouden. Een aantal studenten- en jeugdorganisaties stappen ook mee op.
  Lees meer
  ACV 160320 Hart boven hard
  Hart boven Hard/Tout autre chose organiseerde de tweede grote Parade. Samen toonden we dat deze samenleving anders kan! De kleurrijke optocht van 14.000 deelnemers werd een stroom van alternatieven voor een samenleving met een plus! Die ‘plus’ staat voor verbinding en meer-waarde boven winst, als alternatief voor het minnetjes-beleid van besparen en polariseren. Check de fotoreportage.
  Lees meer
  Eindbestemming voltijds werk actiefoto1
  De actie van Femma en ACV wil de aandacht vestigen op de moeilijke positie van deeltijds werkende vrouwen. Er dreigt zwaar gesneden te worden in het inkomen van deeltijdsen met een inkomensgarantie-uitkering (IGU). En als de regering haar zin krijgt, weten deeltijdsen met een variabel uurrooster binnenkort één (1!)  dag op voorhand wanneer ze moeten werken. Deze plannen hakken vooral zwaar in op vrouwen, die veel vaker dan mannen deeltijds werken. Vrouwen die vaak ook werken in lage loonsectoren zoals de distributie, de horeca of schoonmaaksector. Een onderhoud met minister Peeters leverde vooralsnog weinig op...
  Lees meer
  ACV 160308 Wereldvrouwenmars
  Solidariteit met alle vrouwen wereldwijd. Stap mee en steun vrouwelijke migranten en vluchtelingen in de strijd tegen besparingen.
   
  Lees meer
  ACV 160227 Safe passage now affiche
  Op 27 februari 2016 komen burgers in heel Europa op straat om te betogen voor de mensenrechten in Europa. De Europese Mars in Brussel vraagt aan de Europese autoriteiten en aan onze regeringen om een legale en veilige doortocht mogelijk te maken voor al wie bescherming zoekt. Stap mee op.
  Lees meer