In Memoriam E.H. Joris De Jaegher

Op 22 september 2017 is priester Joris De Jaegher op 94-jarige leeftijd in AZ Damiaan Oostende overleden. De Jaegher is vooral bekend als aalmoezenier van de Vlaamse seizoenarbeiders, een taak die hem – op aanraden van ACV-secretaris Leon Bruggeman – in 1952 toegewezen werd en die hij combineerde met ander proost- en parochiewerk in West-Vlaanderen.
 
“Pasterke” De Jaegher werd “maatje onder de maatjes” hij ging de seizoensarbeiders (de zogenaamde Franschmans) tot diep in Frankrijk opzoeken, bood hen een luisterend oor en waar hij dat kon, probeerde hij ook iets aan hun leefomstandigheden te veranderen. Onder de seizoenarbeiders was hij heel graag gezien.
 
Voor zijn werk met de seizoensarbeiders kreeg De Jaegher verschillende erkenningen, zoals Ridder in de Orde van het Manneke uit de Mane (Roeselare) en lid van de Orde van de Gulden Sporen (Oostende). De Franse regering vereremerkte Joris De Jaegher in 2002 als ‘Officier dans l’Ordre du Mérite Agricole’.
 
De uitvaart zal plaatsvinden op 30/09 om 10.30u in de H. Hartkerk, Oostende. Het ACV, en bij uitbreiding de hele christelijke arbeidersbeweging, is dankbaar voor wat E.H. De Jaegher voor de seizoensarbeiders betekende biedt bij dit overlijden zijn medeleven aan de priesters naasten aan.

Regionieuws

 
Lees meer...