Voetballen voor financiële fair-play

De vakbonden ACV en ABVV West-Vlaanderen organiseerden op woensdag 13 december in Kortrijk een voetbalmatch tussen een ploeg van multinationals en grote vermogens langs de ene kant en gewone mensen langs de andere kant. De uitslag was voorspelbaar… Met deze actie willen de werknemers-organisaties het eenzijdige en onrechtvaardige fiscale beleid van de huidige regering aanklagen.
Vermogens bevoordeeld
Volgens de vakbonden is het namelijk zo dat de huidige fiscale spelregels multinationals en grote vermogens bevoordelen. Provinciaal ACV-voorzitter Wim David: “De belastingscheidsrechters kunnen niet onpartijdig zijn: scheidsrechtersbaas Van Overtveldt (ook wel Minister van Financiën genoemd) geeft hen onvoldoende controlemiddelen. Sterker nog: de minister weigert zelfs onrechtmatig toegekende belasting-voordelen voor multinationals terug te vorderen, hoewel Europa dit van België eist.”
Gedaalde koopkracht
De maatregelen – dus de nieuwe spelregels – van de regering-Michel zijn volgens het ACV en ABVV in het nadeel van de gewone mensen. Wim David: “De gewone werknemer of uitkeringsgerechtigde ziet een afbouw van zijn sociale rechten, krijgt hogere facturen voorgeschoteld in ruil voor minder overheidsdienstverlening. Daarbovenop heeft hij al een indexsprong moeten verteren. Verschillende studies wijzen uit dat de koopkracht in België als gevolg daarvan gedaald is. Dit in tegenstelling tot de meeste andere landen van de EU.”
Ongedekte cheque
“Daarentegen zien we dat bedrijven via de taxshift een ongedekte cheque van miljarden euro’s cadeau kregen. Daarnaast krijgen ze ook uitzicht op een sterke verlaging van de vennootschapsbelasting. Nochtans trekt de werkgelegenheid daardoor in België niet sneller aan dan in de rest van de EU, integendeel. Waar gaat die winst dus naartoe? En wie zal het gat in de begroting mogen dichten? Met deze regering hebben we al een sterk vermoeden dat dit tekort opnieuw op de gewone mensen afgewenteld zal worden”, aldus de provinciale ACV-voorzitter.
Alternatieven
Volgens de vakbonden is een rechtvaardiger beleid mogelijk. “Er zijn heel wat alternatieven om tot fiscale rechtvaardigheid te komen. Niet de schijnmiddelen zoals de speculatie-, kaaiman-, en effectentaks, die hun doel voorbijschieten, maar b.v. een faire taks op grote fortuinen en vermogenswinsten en een Europese minimumbelasting van 25% op vennootschapswinsten”, besluit Wim David.
De match eindigde trouwens op 10-1 voor – je raadt het al – het samenwerkingsverband van multinationals en grote vermogens.

Regionieuws

 
Lees meer...