Actuabar: Een basisinkomen voor iedereen

Een basisinkomen houdt in dat iedereen iedere maand - ongeacht of je werkt of niet - een bepaald bedrag op zijn of haar rekening gestort krijgt. Zowel links als rechts in het politieke spectrum zijn er strekkingen die dit idee (weliswaar met een andere invulling) genegen zijn: het zou mogelijk alle bijstandssystemen kunnen vervangen en het kan een dam zijn tegen armoede.
Vragen
Maar het brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee: is dit een droom of kan dit werkelijkheid worden? Is het betaalbaar? Wie zal dit betalen? Hoe hoog moet dit bedrag zijn? En, is dat niet allemaal slecht voor onze economie? Want wie zou nu nog gaan werken? Kunnen al onze sociale uitkeringen vervangen worden door één basisinkomen?  Is dit wel een goed idee?  
Kansen en uitdagingen
Toon Colpaert, Licentiaat economische wetenschappen en oud-vakbondsman, licht de kansen en uitdagingen bij het invoeren van een basisinkomen toe. Hij was jarenlang bestuurder bij de NMBS en de spoornetbeheerder Infrabel, en bij Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Daarnaast was hij 15 jaar Vlaams Havencommissaris. 
Praktisch
  • de actuabar is gratis
  • 22/11 om 19.30u. in OC ’t Woumenhof (Iepersteenweg 4, Woumen)
  • Meer info of inschrijven (verplicht) via peter.debaenst@acv-csc.be of via 0476959011