E5 Mode tekent voor schone kleren

Het West-Vlaams bedrijf ECG, vooral bekend van kledingketen E5 Mode, treedt toe tot de Fair Wear Foundation (FWF). De ACV-delegatie in het bedrijf zette dit punt al van 2005 op de agenda en is blij met de ondertekening.
De European Clothing Group (ECG) met zetel in onze provincie (Poperinge) heeft winkels onder de naam E5 Mode in heel België. Het is met andere woorden een positief signaal dat opnieuw een belangrijke Belgische speler lid wordt van de Fair Wair Foundation (FWF), een stichting van werkgevers, werknemers en ngo’s die ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie wereldwijd.
Druk van consument
Alexander Talpe, CEO van ECG: “Eerlijkheid en respect zitten in onze genen, daarom worden wij lid van FWF. Maar ook omdat de consument zich meer en meer vragen stelt over het verhaal achter zijn kleren. Vorige week nog kregen wij een brief van een bezorgde klant die vroeg wat wij doen om de werkomstandigheden in kledingfabrieken waar wij laten produceren, te verbeteren. Hoe wij ervoor zorgen dat kledingarbeidsters een leefbaar loon krijgen. We doen al heel wat, maar vanaf nu zal FWF ons begeleiden om de lat hoger te gaan leggen. En om hier ook transparant over te communiceren.”
Engagement
De Schone Kleren Campagne dringt er samen met Wereldsolidariteit en ACV al jaren bij de Belgische bedrijven op aan om zich aan te sluiten bij de Fair Wear Foundation (FWF). Want dat is het meest vooruitstrevende en betrouwbare managementsysteem om arbeidsrechten in de kledingindustrie te verbeteren.
Alexander Kohnstamm, directeur van FWF, is speciaal vanuit Amsterdam naar Poperinge afgezakt: “Wij zijn streng, maar verbetering gebeurt stapsgewijs. Door lid te worden van FWF, zijn niet ineens alle problemen van de baan. Het is wel een serieus engagement van ECG om jaar na jaar een stap verder te gaan in het verduurzamen van de toeleveringsketen. En het is meer dan ‘good business’, want het is ook ‘good for business’.”
Tevreden werknemers
Wat vinden de werknemers van ECG ervan dat het bedrijf lid wordt van FWF? “Dit is een logische stap”, antwoordt één van de designers resoluut. “Een bedrijf dat het echt meent met duurzaam ondernemen, kan er niet omheen. Vandaag ben ik fier dat ik hier werk.”
Wouter Parmentier volgt voor ACV het sociaal overleg bij E5 Mode op. Ook hij reageert tevreden: “Onze militanten in het bedrijf zetten Schone kleren al sinds 2005 op de agenda, want internationale solidariteit maakt deel uit van vakbondswerk. De strijd voor goede werkomstandigheden en een leefbaar loon eindigt niet aan onze landsgrenzen.”
Wie prijsbewust wil shoppen met aandacht voor de kledingarbeidster achter het kledingstuk, kan dus een nieuwe naam aan zijn shoppinglist toevoegen. Nu wordt het uitkijken naar het volgend Belgisch kledingbedrijf dat inziet dat ‘the story behind the label’ even belangrijk is als kwaliteit, prijs en uitstaling …