Europa dat zijn wij

4 initiatieven om ‘Europa’ beter te leren kennen 

Om de vijf jaar worden we door ‘Europa’ 
uitgenodigd om in het stemhokje Europese 
parlementsleden te kiezen, ook nu weer, in mei 2019. 
Via het journaal vangen we flarden op van waar  ‘Europa’ mee bezig is. 
  
Onze kennis over ‘Europa’ reikt vaak niet veel verder, wat ‘Europa’ voor veel werknemers tot een ver van mijn bed show maakt. Jammer, want ‘Europa’ grijpt sterk in op  ons  leven en daar  moeten we ons minstens bewust van zijn. Bovendien hebben ook wij een stem in Europa en die moeten we laten horen. Met ‘Europa dat zijn wij’ organiseren we in het werkjaar 2018-2019 vier initiatieven om ‘Europa’ voor jou tastbaar te maken. Je kiest wat jou interesseert of waar jij meer over wil weten: je kan je inschrijven voor één of meerdere initiatieven. Voorkennis is niet nodig.

BELEEF

Bezoek aan het parlamentarium en begeleide wandeling in de Europese wijk 
Zaterdag 17 november 2018 • Brussel
Je doorkruist de Europese wijk en je maakt op een unieke en interactieve manier kennis met de Europese politiek in het parlamentarium, het grootste parlementaire bezoekerscentrum van Europa. Hoe en waarom werd de Europese Unie opgericht?  Welke zijn de Europese instelling die in Brussel gevestigd zijn en wat zijn hun bevoegdheden?  Hoe komt Europees beleid precies tot stand? Op al deze en andere vragen krijg je die dag een antwoord.
We gaan met de bus. De opstapplaatsen zijn:
  • KORTRIJK, parking ACV, President Kennedypark 16D • vertrek om 8.15u.
  • ROESELARE, parking Expo, Diksmuidsesteenweg 400 • vertrek om 8.45u.
  • OOSTKAMP, oprit/afrit 9 (Oostkamp) van de E40 aan Hotel Van Der Valk • vertrek 9.15u.
We vertrekken terug uit Brussel om 16u. Over de middag is er een lunch voorzien.
Inschrijven is noodzakelijk en doe je ten laatste op 3 november 2018.

LUISTER & SPREEK

We organiseren twee interactieve gespreksavonden: 
 
Werk(nemer) in Europa, 15 Januari 2019 • 19u.
OOSTKAMP - ACV-dienstencentrum, Marechalstraat 7
Inleider van dienst is Luc Triangle, secretaris generaal van de Europese vakbond industriALL.
We bespreken hoe jij als werknemer de impact van ‘Europa’ ervaart. Wat betekent het om werknemer te zijn in een ‘Europa’ zonder grenzen? Wat betekent het om werknemer te zijn in een onderneming zonder grenzen? Hoe kunnen we hier als vakbond het best mee omgaan?
 
Financiën in Europa, Dinsdag 9 april 2019 • 19u.
ROESELARE - Het huis van de voeding, Spanjestraat 141
We ontvangen Europarlementslid voor CD&V en Roeselarenaar Tom Vandekendelaere als inleider van dienst. Na zijn inleiding gaan we in gesprek over de voor- en de nadelen van de euro, over hoe en waarom ‘Europa’ zo strikt toeziet op de begroting en de overheidsuitgaven van ons land. We bekijken hoe ‘Europa’ aan de nodige werkingsmiddelen komt en wat het nut is van Europese fiscaliteit.
 

STEM

Doe de  Europese stemtest, Donderdag 9 mei 2019 • 19u.  IEPER - Het Perron, Fochlaan 1
Op 26 mei trek je naar het stemhokje. Deze avond helpt je om weloverwogen je stem uit te brengen.
Het wordt een actieve avond. Breng alvast je rode potlood mee. Jij brengt je stem uit, maar welke invloed heeft die stem nu precies? Dat gaan we van naderbij bekijken.
 
Inschrijven
Al deze initiatieven zijn gratis, maar je dient je wel tijdig in te schrijven. Inschrijven doe je via onderstaand inschrijvingsformulier en kan tot 
uiterlijk een week voor het initiatief plaats vindt (tenzij anders vermeld: zie beleefmoment). Let op: het aantal plaatsen voor al deze initiatieven is beperkt. Een week voor het initiatief plaats vindt, ontvang je nog een mail met alle praktische info.