Loopbaanbegeleiding werkt!

Inge volgde onlangs loopbaanbegeleiding samen met Vokans en deelt graag haar verhaal getuigenis: “mijn loopbaan verliep tot nu toe met ups en helaas ook met downs. Door omstandigheden maakte ik mijn studies niet af. Na een halve opleiding tot vertaler/tolk, volgde ik dan maar een opleiding bij de VDAB tot polyvalent bediende. Nog voor het einde van de opleiding kon ik aan de slag als administratief medewerker. Jammer genoeg belandde ik na een faillietverklaring van het bedrijf in vervangcontracten totdat ik werkloos werd. Daarna kon ik aan de slag bij Colruyt.”
Maar Inge wou mensen helpen: “ik besloot om verpleegkunde te studeren en behaalde op 31-jarige leeftijd mijn diploma. Ik vond snel werk en was heel gemotiveerd om dit beroep met hart en ziel goed te doen. Misschien wel té goed … maar dit is de aard van ’t beestje. Mijn perfectionisme en gedrevenheid zorgden ervoor dat ik eraan ten onder ging.” 
Het werd al snel duidelijk dat Inges toekomst niet in de verpleegkunde lag: “Ik hoorde kennissen praten over loopbaanbegeleiding. Een dergelijke begeleiding sprak me aan en ik zocht meer informatie op over de voorwaarden en mogelijkheden. Op die manier kwam ik terecht bij Vokans. Vokans is één van de loopbaancentra die erkend worden door ACV. Loopbaanbegeleiding helpt je om een nieuwe richting te geven aan je leven, uitzoeken wat je het best ligt op werkvlak, een job te vinden waar je je goed in voelt, jezelf beter te leren kennen … Een job waar ik me goed in voel? Het klonk hoopgevend…”
Inge gaat verder: “En dat was het ook! Samen met mijn loopbaancoach, ging ik op zoek naar mijn job in de toekomst. Ik wilde nagaan welke job het best beantwoordt aan mijn interesses, persoonlijke waarden en noden. Via verschillende vragen, spelen, onderzoeklijsten en uiteraard via de gesprekken met mijn coach, kwam ik tot een resultaat waarvan ik verrast toegaf dat dit heel erg overeenstemde met wie ik ben. Aan de hand van deze criteria, een aantal cruciale vragen en eigen eisen die ik wilde realiseren kwam er veel informatie naar boven waar ik in de toekomst mee wil werken of waaraan mijn toekomstige job best voldoet. Dan zou ik opnieuw met plezier naar mijn werk kunnen gaan en zouden er een heleboel stressfactoren en ongelukkige gevoelens wegvallen.”
“Met deze nieuwe inzichten in gedachten heb ik op aanraden van mijn coach een gesprek aangevraagd met mijn werkgever. Intussen is dit gesprek achter de rug en weet ik dat ik binnen het bedrijf van mijn huidige werkgever binnenkort aan de slag kan in een andere, meer administratieve functie, een job, die meer afgestemd is op mijn interesses en noden. Zowel mijn werkgever als ikzelf als werknemer worden er dus beter van.”
Wil je je net als Inge meer zicht krijgen op welke job het best bij je persoonlijkheid, interesses, en competenties past? Bestel dan vandaag nog je loopbaancheque via de VDAB website, en neem contact op met Vokans. ACV-leden krijgen een loopbaancheque van 40 euro terugbetaald. Voor meer info: contacteer Vokans West-Vlaanderen via 059552545 of west.vlaanderen@vokans.be