Stap mee voor een waardig pensioen op een redelijke leeftijd

Acties lonen: dankzij de nationale betoging in mei is het pensioen met punten voorlopig van tafel. Toch zijn daarmee niet alle pensioenbedreigingen van tafel. De erkenning van ‘zware beroepen’ dreigt b.v. nadelig voor de gewone man uit te draaien. Daarom komen de drie vakbonden op 2 oktober op straat in Kortrijk.
“Wie het fysiek of mentaal lastig heeft op het einde van zijn loopbaan, krijgt minder en minder perspectief op beterschap”, steekt provinciaal ACV-voorzitter Wim David van wal. 
Strengere voorwaarden
“De voorwaarden voor vervroegd pensioen en voor SWT (het vroegere brugpensioen) zijn verstrengd en je verliest in veel gevallen meer wettelijk pensioen als je ervoor kiest. Waar je tien jaar geleden aan 50 of 55 jaar nog in een zogenaamde landingsbaan kon stappen, moet je in 2019 sowieso al 60 jaar zijn om wat gas terug te nemen. En nu dreigt ook wie heel zijn leven in zware omstandigheden heeft moeten werken uit de boot te vallen”, aldus Wim David.
Het kan anders
Er zijn nochtans voldoende alternatieven, klinkt het bij het ACV. Wim David: “Goede pensioenen zijn een politieke keuze. De federale regering heeft in de voorbije jaren voor miljarden aan blanco cheques uitgedeeld aan de bedrijven. Zoals we voorspeld hebben, verdwijnt de opbrengst daarvan vooral in de zakken van de aandeelhouders. Studies wijzen uit dat de grootste slachtoffers van deze regeringsmaatregelen de gepensioneerden zijn. Hoog tijd dus voor andere pensioenkeuzes.”
Alternatieven
Het ACV pleit daarom o.a. voor een sterk wettelijk pensioen, inclusief hogere minimumpensioenen, waarmee je een waardig leven kan leiden. Iedereen moet op 65 recht hebben op pensioen, een verlenging van de loopbaanvoorwaarden is uit den boze. Daarnaast wil de vakbond dat de regering ook rekening houdt met belastend werk, zodat werknemers niet opgebrand met pensioen gaan. Ook tegenslagen in het leven (werkloosheid, zorgverloven, loopbaanonderbreking) moeten minder negatief wegen op de pensioenberekening.
Stap mee
Vind jij ook dat iedereen recht heeft op een waardig pensioen op een redelijke leeftijd? Stap dan mee in de manifestatie. Afspraak op 2 oktober aan de federale pensioendienst in de Keer der Vlamingenstraat in Kortrijk (nabij het station).
Info en inschrijven
De praktische informatie vind je op www.wvlinbeweging.be. Op die website kan je je ook inschrijven (verplicht). Tot op 2 oktober!