Ervaringsbewijs maakt je sterker

Elders verworven competenties
Met eerder opgedane werkervaring, je studies, je vrijetijdsbesteding verwerf je een heleboel kennis en vaardigheden. Soms heb je een diploma of getuigschrift, maar meestal heb je weinig aantoonbaar bewijs dat je die talenten en kwaliteiten daadwerkelijk bezit. 
Om hieraan tegemoet te komen ontwikkelde de Vlaamse Overheid het Ervaringsbewijs. Via een verkennend gesprek en een praktische proef krijg je de kans om aan te tonen dat je een bepaalde job onder de knie hebt en krijg je hiervan een officieel bewijs. Dit bewijs maakt je sterker in je zoektocht naar (ander) werk.Voor werklozen is het behalen van een ervaringsbewijs gratis. Voor werknemers is het goed om weten dat je met opleidingscheques kan betalen. 
Op dit moment kun je voor verschillende beroepen een ervaringsbewijs behalen. Een greep uit de mogelijkheden: heftruckchauffeur, begeleider buitenschoolse kinderopvang, hovenier, pijpfitter. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.
Ook zonder officieel bewijs loont het de moeite om wat je kent en kunt zichtbaar te maken voor werkgevers. Bijvoorbeeld door dit op te nemen in je portfolio bij de VDAB. Vermeld vooral de competenties die aansluiten bij de job waar je naar op zoek bent.
Eerder verworven competenties kunnen je ook recht geven op vrijstellingen.  

Bestel je werkloosheids- documenten online


Groene klevers op? Nieuwe attesten en/of kaarten nodig? Bestel ze online.