Bewaak je online reputatie

Online facebook
Meer dan 1 miljard mensen gebruiken Facebook. Dat iedereen facebookt, is dus misschien wat overdreven, maar het is zonder twijfel een heel populair sociaal medium. Misschien ook door jou?
Waarschijnlijk gebruik je Facebook vooral om op de hoogte te blijven van wat je vrienden aan het doen zijn, naar welk feestje je dit weekend moet of wanneer je collega’s jarig zijn.  
Terwijl Facebook door de meeste sollicitanten niet actief gebruikt wordt om aan een job te geraken, wordt het door werkgevers juist wel benut om allerlei informatie over jou te achterhalen. Volgens onderzoek zou één op zes werkgevers het Facebookprofiel van sollicitanten checken. Dat een werkgever naar jou op zoek gaat, is op zich positief want het betekent dat hij in jou is geïnteresseerd. Spijtig genoeg is dit echter geen garantie op succes. Zo blijkt uit een ander onderzoek dat één op tien jongeren niet aangeworven wordt omwille van gênante foto’s, ongepaste statusupdates of al te scherpe commentaren op Facebook. Hoog tijd dus om in te grijpen.

Hoe Facebook inzetten bij je zoektocht naar werk?

  • Zorg dat jouw profiel je toekomstige werkgever aanspreekt. Via je Facebookpagina kan je werkgever zien dat je sociaal ingesteld bent, dat je een professioneel imago en een breed interesseveld hebt, beschikt over goede communicatieve vaardigheden,…
  • Laat via een statusupdate weten dat je op zoek bent naar werk, zodat je netwerk hiervan op de hoogte is. Op die manier kunnen ze jou interessante vacatures doorspelen.
  • Ga op zoek gaan naar de Facebookpagina’s van merken en bedrijven die jou interesseren. Door deze te ‘liken’ krijg je in je tijdslijn hun updates te zien, waaronder ook de nieuwe vacatures.
  • Een aantal bedrijven biedt de mogelijkheid om via Facebook te solliciteren. Ga ervoor! Op die manier laat je zien dat je mee bent met je tijd.

Tips en tricks

  • Zorg ervoor dat je Facebookprofiel en je cv overeenstemmen. Tegenstrijdigheden over je opleiding, vorige jobs,… schrikken potentiële werkgevers af.
  • Via je privacy-instellingen kun je ervoor kiezen dat je profiel enkel zichtbaar is voor jouw ‘vrienden’. Wanneer je ervoor kiest dat je informatie ook zichtbaar is voor de ‘vrienden van jouw vrienden’ of wanneer je alles ‘openbaar’ laat, dan is de kans vrij groot dat jouw toekomstige werkgever de door jou geplaatste informatie mee kan lezen.
  • Zorg dat je vrienden echte vrienden zijn. Verstuur geen vriendschapsverzoeken naar mensen die je niet kent, bijvoorbeeld medewerkers van je potentiële werkgever.
  • Screen je Facebookpagina grondig op informatie of foto’s waarvan de inhoud een slechte indruk zou kunnen maken. Let zeker op met foto’s of filmpjes waar je dronken op staat, foto’s waar je halfnaakt op staat of... Jouw vrienden en jijzelf weten wel dat het er niet elk weekend zo aan toe gaat, maar een werkgever die jou nog niet kent, kan dit veel minder goed plaatsen. Indien je het niet zo belangrijk vindt dat deze foto’s blijven staan, kun je ze best verwijderen. Om te voorkomen dat er nieuwe foto’s opduiken, kun je via je instellingen er voor kiezen dat mensen je toestemming moeten vragen vooraleer ze je kunnen taggen. 
  • Ga bewust om met wat je op Facebook plaatst: weeg goed af wat je deelt met vrienden en wat iedereen mag lezen. Dit geldt ook voor je likes. Is het echt nodig dat iedereen en dus ook je toekomstige werkgever weet waar jij shopt of welke muziek je graag hoort?
  • Let op de toon van je berichten zeker wanneer je privacy-instellingen erg ‘open’ zijn. Vermijd schrijffouten. 

Bestel je werkloosheids- documenten online


Groene klevers op? Nieuwe attesten en/of kaarten nodig? Bestel ze online.