Waals Regionaal Comité (CRW)

logo CRW Comité régional wallon
Naast het Vlaams regionaal comité en het Brussels regionaal comité bestaat er ook een Waals Regionaal Comité: le Comité regional wallone (CRW).
Het Waalse CRW bestaat uit de Waalse beroepscentrales en de Waalse gewestelijke verbonden. 
Het Waals Regionaal Comité blies in 2009 30 kaarsjes uit. Op 26 februari 1979 vond de eerste samenkomst plaats. Het CRW heeft een lange weg afgelegd om erkend te worden in zijn bestaan en zijn rol binnen het federale ACV en in de politieke, economische en maatschappelijke wereld in Wallonië. 
Jaren '80
In de jaren 80 gingen jobs massaal verloren, ontliepen de werkgevers hun verantwoordelijkheden en heerste er een ideologie van opkomend individualisme en ordinaire concurrentie. Geconfronteerd met deze factoren, werd het CRW gedwongen tot een syndicalisme van verzet. 
Jaren '90
Het CRW had geen schrik om de platgetreden wegen te verlaten en te zoeken naar nieuwe actiepaden. In de jaren 90 zorgde het CRW voor een ommezwaai in het vinden van nieuwe oplossingen rond werkgelegenheid. 
Vanaf 2000
In de jaren 2000 is het Waalse CRW pas echt groot geworden met de periode van grote herstelplannen voor Wallonië: Toekomstplan 1 en 2, het eerste Marshallplan en Marshallplan2.Vert. 
In april 2013 hield het CRW zijn eerste congres in Houffalize rond kwaliteitsvol werk. Door de zesde staatshervorming werden heel wat bevoegdheden overgeheveld naar de gewesten, waardoor het CRW een nog grotere rol kreeg toebedeeld. Het CRW vertegenwoordigt het ACV binnen de groep van Waalse sociale partners om te onderhandelen met de regering en de Waalse werkgevers.