Proefperiode

Start loopbaan
Tot 31 december 2013 bevatte ieder contract een proefperiode. Maar in het kader van het eenheidsstatuut werden nieuwe afspraken gemaakt rond de opzegtermijnen. Daarmee is de proefperiode uit de meeste arbeidsovereenkomsten verdwenen. Deze wijziging weerhoudt de werkgever er niet van om over te gaan tot een evaluatie van de werknemer en aan die evaluatie een loonsverhoging, het behoud van de overeenkomst, enz. te koppelen.
Afspraken over de proefperiode komen nu nog voor bij een overeenkomst met betrekking tot uitzendarbeid en studentenarbeid
Als je een contract hebt gesloten voor 31 december 2013, blijven de afspraken rond de proefperiode van dat contract geldig tot het verstrijken ervan. 
Contracten afgesloten vanaf 1 januari 2014 bevatten normaliter geen proefperiode meer.

Meer info voor leden

Raadpleeg de fiches van de Wegwijzer sociale wetgeving van het ACV. Over dit onderwerp kan je volgende fiche(s) als pdf-bestand downloaden (inloggen):
  • De aanwerving (proefperiode)
  • Zin om de volledige ACV-Wegwijzer sociale wetgeving te consulteren? Surf naar onze 'Wegwijzer'. Daar vind je alle fiches netjes en gestructureerd bij elkaar gezet. Een extra ledenservice!