Basiseducatie

Basiseducatie
Had je vroeger niet de mogelijkheid om lang naar school te gaan? In dat geval loont het de moeite om het aanbod van Basiseducatie te bekijken. 

Welke opleidingen kun je volgen?

Naast de lessen Nederlands (lezen/schrijven) of rekenen kun je er ook je basis Frans of Engels opfrissen/versterken, kun je met de computer leren werken,... 
Het aanbod ‘algemene vorming’ omvat theorielessen rijbewijs, assertiviteitscursussen, cursussen kaart lezen,…. 

Certificering

Op het einde van de cursus kan je een (deel)certificaat behalen.

Kostprijs

De cursussen zijn gratis. Je betaalt een kleine bijdrage voor kopiekosten of een cursusboek.

Vrijstelling beschikbaarheid arbeidsmarkt

Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling moeten de opleidingen of studies hoofdzakelijk tijdens de week en overdag (vóór 17u) doorgaan. Indien de lessen of de activiteiten van het opleidingsprogramma minder dan 4 weken of gemiddeld minder dan 20 uur per week duren kun je geen vrijstelling voor ‘andere opleidingen’ aanvragen bij RVA. 
De directeur van RVA oordeelt of je in aanmerking komt voor een vrijstelling. 
Indien de opleiding niet aan deze voorwaarden voldoet, doe je er als werkloze goed aan om een opleiding te volgen in avond- of weekendonderwijs.

Opleidingsmodaliteiten

De cursussen zijn vaak makkelijk combineerbaar met een gezin. Je kunt de cursussen zowel overdag als ’s avonds volgen en er is geen les tijdens schoolvakanties. Je kiest zelf hoeveel cursussen je tegelijk volgt. De opleidingen gaan zowel tijdens de week als tijdens het weekend door. Je volgt les in kleine groepjes.