Al linkend netwerk je de wereld rond

Online LinkedIn
LinkedIn is een ideaal kanaal om professioneel te netwerken. Het wordt door werkgevers en werknemers veel gebruikt. 
Via LinkedIn kun je mensen die je kent uitnodigen om jouw connectie te worden. Per connectie die je toevoegt op je LinkedInprofiel wordt je netwerk groter. Je ziet niet alleen je eigen connecties (= je eerstegraadsnetwerk) maar ook de connecties van jouw connecties (= je tweedegraadsnetwerk) en de connecties daarvan (= je derdegraadsnetwerk). 

Hoe LinkedIn maximaal benutten?

  • Zorg ervoor dat je profiel up-to-date is. Wanneer je LinkedIn inzet in je zoektocht naar werk, realiseer je dan dat een werkgever jou ook gaat opzoeken. Cruciaal is dat je je werkervaring en gevolgde opleidingen goed ingevuld staan. Zorg voor een goede foto, geen vakantiekiekje. Je kunt je profiel vervolledigen met een pakkende profieltekst over wie je bent en welke job je graag doet. Verder kun je je professionele website toevoegen. Vermeld duidelijk de naam van de website zodat werkgevers hierop kunnen klikken.
  • Maak je eigen url. De standaard url die LinkedIn aan je profiel koppelt is lang en weinig gebruiksvriendelijk. Via ‘Edit profile’ kun je deze makkelijk wijzigen naar een link met je voor- en achternaam (http://nl.linkedin.com/in/boderuwer). Vermeld die url ook in je cv.
  • Hoe breder de connecties die jij toevoegt, hoe groter de kans dat een van jouw connecties in contact staat met een bedrijf waar jij graag zou willen werken. 
  • Voeg de personen direct toe op het moment dat je contact met ze hebt en maak gebruik van de aanbevelingen. Vraag aan mensen met wie je samenwerkt om een aanbeveling over jou te schrijven. Hoe concreter de aanbeveling waar jij des te groter de kans dat dit jou helpt bij je zoektocht naar een (andere) job. 
  • LinkedIn biedt je de mogelijkheid om op zoek te gaan naar mensen die in een bedrijf werken waar jij graag aan de slag zou gaan. Via jouw connecties is het makkelijker om contact op te nemen met deze persoon. Misschien kan jouw connectie zelfs een goed woordje doen bij betrokkene. 
  • Via discussiegroepen geef je een beeld van jezelf en kun je ook in contact komen met gelijkgestemden en misschien zelfs met je toekomstige werkgever.
 

Not done op LinkedIn

  • Liegen is uit den boze. Zet geen informatie op je profiel die niet klopt. Iedereen ziet je informatie en de echtheid ervan is gemakkelijk te controleren. Wanneer je door de mand valt op je sollicitatiegesprek of eens je aan het werk bent, kun je de job wel vergeten. 
  • Zorg ervoor dat de aanbevelingen op je LinkedInprofiel gemeend zijn. Als er getwijfeld wordt aan de oprechtheid ervan, zijn al je inspanningen voor niets geweest.